Hoeveel moet ik bieden op een huis?
De vraag die we dagelijks van huizenzoekers krijgen is de volgende: Hoeveel moet ik bieden op een huis Ik begrijp het goed dat wanneer je een huis wilt kopen, je deze vraag graag beantwoord wilt hebben. Ik heb dan ook een video voor je opgenomen en leg het in dit blog nog verder uit.
Hoeveel moet ik bieden op een huis, bekijk de video
Als deze vraag aan ons gesteld wordt op het moment dat wij een huis verkopen, is het in dat geval lastig een antwoord te geven.
We zijn dan immers de makelaar van de verkoper.
Toch zijn er in zijn algemeenheid natuurlijk wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden en waarop je jouw bod kunt baseren. Ik som ze in dit blog voor je op.
Meer bieders op een huis
Ondanks dat we merken dat het wat rustiger is in de markt op dit moment, merken we wel dat er voor de meeste huizen evengoed meer kopers zijn. Daar waar we voor de meeste huizen 3 maanden geleden nog 30 kijkers hadden, hebben we er nu bijvoorbeeld 10.
Er is dus minder concurrentie, maar 9 andere kijkers betekent evengoed waarschijnlijk meer bieders op het huis.
Eenmalig bod op een huis
Vaak is het zo dat er een mogelijkheid is om eenmalig een bod te doen op een huis. Dit betekent dat je eenmalig een uiterst bod gedaan kan worden. Je kunt je bod hierna niet meer verhogen. Meestal doe je je bieding voor een bepaald tijdstip, ze noemen dit een bieding met deadline.
Het lastige van een eenmalig uiterste bieding is dat je niet weet wat andere partijen gaan bieden. Dus het is lastig om te beslissen wat je gaat bieden.
Maak je met je bieding überhaupt wel kans op het huis?
Tja en het antwoord op die vraag is natuurlijk niet voor ieder huis en niet voor iedere regio hetzelfde, maar ik ga je toch proberen een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven.
Drie zaken om naar te kijken als je wilt beslissen hoeveel je gaat bieden op een huis
Wat mij betreft zijn 3 zaken hierbij heel erg belangrijk.
1. Hoeveel belangstelling is er in het huis?
2. Wat is de waarde van het huis
3. Wat kun en wil je zelf betalen voor het huis?
Hieronder leg ik de 3 punten uit.
1. Hoeveel belangstelling is er in het huis?
Als eerste is het goed om te weten hoe de belangstelling bij een huis is. Hoeveel kijkers komen er en hoe gewild is het?
In deze markt kan dat echt verschillend zijn.
Jouw aanname kan zijn dat het vast heel erg druk bij een huis is, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Wanneer er minder concurrentie is, kan dit de hoogte van je bod beïnvloeden.
2. Wat is de waarde van het huis?
Het is van belang om erachter te komen wat de waarde van het huis is.
Ligt de waarde van het huis in de buurt van de vraagprijs of niet?
En ben jij bereid om mogelijk meer te betalen dan de waarde van het huis om het huis toch te kunnen bemachtigen?
Voor transactieprijzen in de buurt kun je het kadaster raadplegen en er zijn natuurlijk ook diverse online tools. Wil je iemand die je kan adviseren wat de waarde van het huis is, dan is het aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen om je te helpen. Die kan je dan direct helpen bij het doen van een voorstel.
3. Wat kan je zelf betalen voor een huis en wat wil je betalen?
Het is belangrijk om voor jezelf te weten wat je maandlasten gaan worden bij de bieding die je gaat doen. In de afgelopen maanden is de hypotheekrente flink gestegen, wat betekent dat een bieding op een huis nu flink hogere maandlasten zal geven dan 4 maanden geleden. Heb je dus een tijd terug al je mogelijkheden voor het verkrijgen van een hypotheek laten berekenen bij een hypotheekadviseur, dan is het verstandig om dit nogmaals na te laten kijken. Door de gestegen hypotheekrente kan het namelijk ook zo zijn dat je ineens minder kunt lenen.
Daarbij is het van belang om bij jezelf te blijven. Hoeveel wil je maximaal betalen voor dat huis en welke maximale maandlasten krijg je wanneer je een bod doet op dat huis.
Cijfers NVM 2022, kwartaal 1
Los van deze zaken hebben we natuurlijk ook informatie uit het verleden.
We kunnen terugkijken op het eerste kwartaal van 2022 en aan de hand van deze cijfers zien wat er gemiddeld geboden werd voor een huis en hoeveel dit boven of onder de vraagprijs was. Deze gemiddelden kunnen je meer duidelijkheid geven.
Per regio in Nederland kan dit natuurlijk heel verschillend zijn.
En per woningtype kan dit ook heel verschillend zijn.
Wanneer we naar de cijfers van heel Nederland kijken, dan zie je dat huizen gemiddeld ruim 8% boven de vraagprijs werd verkocht.
En ook zien we dat van alle verkochte huizen 78,7% van de huizen in Nederland boven de vraagprijs werd verkocht.
Hoeveel moet je overbieden op een huis?
Regelmatig krijgen we ook de vraag: Hoeveel moet je overbieden op een huis? Een lastige vraag natuurlijk omdat dit per huis en per regio heel erg kan verschillen. Er zijn allerlei factoren die samen bepalen wat verstandig is. Er is dus geen vast percentage dat we je kunnen geven maar we kunnen natuurlijk wel op basis van de cijfers tot nu toe een indicatie geven. We zoomen dan ook in op een aantal gemeenten.
Overbieden huis Amsterdam
Wanneer we inzoomen op Amsterdam, dan zien we dat er gemiddeld 12,5% boven de vraagprijs werd betaald in het eerste kwartaal van 2022. Maar wat we ook zien is dat dit percentage per type huis erg verschilt.
Overbieden huis Purmerend
In Purmerend lag het gemiddelde op 10,1 % boven de vraagprijs van alle huizen die verkocht werden in het eerste kwartaal van 2022
Overbieden huis Zaanstad
Ook naar Zaanstad heb ik gekeken en hier werden de huizen gemiddeld 10,9% boven de vraagprijs verkocht in het eerste kwartaal van 2022.
Bieden onder de vraagprijs
Van alle huizen die verkocht werden werd dus 20% niet boven de vraagprijs verkocht.
Het is dus zeker niet altijd zo dat je boven de vraagprijs moet bieden.
Dit zien we in alle bovengenoemde regio’s terug.
De reden hiervoor kan zijn dat de vraagprijs te hoog werd ingezet, maar het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld zoveel aan een huis verbouwd moest worden, dat er een veel kleinere groep kopers geïnteresseerd is.
Daarom is het ook belangrijk om je niet blind te staren op de gemiddelden maar ook goed te kijken naar de bovengenoemde punten.
Wat is mijn huis over 10 jaar waard?
Je koopt een huis als het goed is voor een langere tijd en het kan zo zijn dat de prijzen van huizen in de toekomst gaan dalen. Niemand kan nu eenmaal in de toekomst kijken, ik ook helaas nog steeds niet!
Het kan dus zo zijn dat je over 5 of 10 jaar niet meer hetzelfde krijgt voor het huis als dat wat je er ooit voor betaald hebt.
Gratis download met cijfers
Zoals je ziet een eenduidig antwoord is er niet te geven en bij ieder huis is het belangrijk je goed voor te bereiden en goed onderzoek te doen.
Om je hier een klein beetje bij te helpen heb ik speciaal voor mensen uit Amsterdam, Purmerend en Zaanstad een document gemaakt met de gemiddelden uit het eerste kwartaal van 2022. Klik op de link hieronder en je ontvangt dit document gratis van me.