Wel of geen makelaar inschakelen?
Hoe beslis je of je wel of geen makelaar inschakelt?
Wanneer je de beslissing hebt genomen dat je je huis wilt gaan verkopen, schieten er waarschijnlijk 100 verschillende vragen tegelijkertijd door je hoofd.
En met een woningmarkt die volop op stoom is, is de vraag of een makelaar nog wel nodig is, steeds vaker een vraag die gesteld zal worden.
De belangrijkste reden om geen makelaar te kiezen moet toch zeker de kosten zijn. Omdat dat je op bijna geen een enkele website de kosten van een makelaar kunt vinden en de kosten hiermee dus behoorlijk schimmig zijn, worden misschien juist daardoor wel de kosten als hoog ervaren. Op het moment dat je namelijk niet precies weet wat je moet gaan betalen en je ook niet weet wat je er precies voor krijgt, zul je nooit het gevoel hebben een eerlijke prijs te betalen.
Bovendien wordt een makelaar vaak als een noodzakelijk kwaad gezien, iets waar je nu eenmaal niet omheen kunt, als je je huis wilt gaan verkopen. De niet al te beste naam van de makelaar, gecombineerd met een wat stoffig imago, logisch dat je niet direct te springen staat om een makelaar uit te nodigen.
Dus wanneer je overweegt je huis te verkopen en je twijfelt of je wel of geen makelaar in moet schakelen dan moet je de volgende 5 vragen stellen:
1) Wel of geen makelaar, Vraag naar ervaringen in je omgeving.
Hoewel de mensen in je direct omgeving waarschijnlijk ook niet ieder jaar hun huis verkopen, zijn er vaak wel mensen in je omgeving die recent hun huis verkocht hebben. Hoe is het hen vergaan, hebben ze spijt van hun keuze om wel of geen makelaar in te schakelen en waren ze tevreden met hun keuze.
2) Wel of geen makelaar, Kun je je zakelijk opstellen?
Een huis kopen, maar zeker ook een huis verkopen is een emotionele beslissing. Jouw huis is je thuis, je hebt hier waarschijnlijk veel mee gemaakt, zowel mooie dingen als minder mooie dingen en al deze dingen bepalen jouw gevoel bij het huis. Ben je in staat om een groot gedeelte van deze emotie te laten gaan en kun je kritiek hebben? Veel kijkers hebben nu eenmaal de behoefte om mogelijke kritische punten te benoemen en hebben geen behoefte om alle persoonlijke verhalen, behorend bij jouw huis te horen. Je wil dus zelf de kijkers de ruimte geven om van jouw thuis hun nieuwe thuis te maken.
3) Wel of geen makelaar; Heb je genoeg tijd om kijkers aandacht te geven?
In de huidige verkopersmarkt, de markt waar de verkopers het meer voor het zeggen hebben, is het verkopen van een huis niet zo moeilijk meer. Ik bedoel hiermee dat een koper vrij gemakkelijk te vinden is over het algemeen. Wanneer je je huis zonder makelaar wilt gaan verkopen, is het belangrijk om te beseffen dat je flink overdonderd kan worden door de plotselinge piek aan kijkers die allemaal over elkaar heen buitelen en het liefst allemaal nu je huis willen komen bekijken. Realiseer je dat je, wanneer je het beste resultaat wilt gaan behalen dus genoeg tijd inruimt om zoveel mogelijk kijkers rond te leiden en die kijkers zo te managen dat ze een goed gevoel overhouden aan de bezichtiging. Slim plannen is dus een must!
4) We of geen makelaar; Beschik je over een goed netwerk?
Een netwerk is belangrijk voor de verkoop van je huis. Wil je zo’n hoog mogelijke opbrengst voor je huis krijgen, dan is het belangrijk dat zo’n groot mogelijke groep mensen op een bepaald moment je huis te zien krijgt. Eigenlijk is dat principe heel simpel. Wanneer maar 5 mensen weten dat je huis te koop komt, zullen er 5 mogelijke kandidaten zijn. Wanneer je niet alleen je eigen netwerk aanboort, maar een zo groot mogelijke groep kandidaten, dan zal de uiteindelijke opbrengst hoger zijn. Immers meer mogelijke kandidaten, betekent meer mogelijke kopers en daarmee ook een hogere prijs. Natuurlijk is het vrij gemakkelijk om je huis op Funda te krijgen, maar er bestaat inmiddels meer dan alleen Funda.
5) Wel of geen makelaar; Heb je ervaring om te onderhandelen.
Sommige mensen weten op alles korting te krijgen, andere mensen generen zich nog op een buitenlandse markt waar er van je verwacht wordt dat je onderhandelt. Daar waar het op een marktje over een paar euro gaat, gaat het bij huizen om serieus geld. Voor je dus beslist hoe je je verkoop aan gaat pakken, is het belangrijk jezelf de vraag te stellen of je hier goed in bent. En hier kunnen, zelfs wanneer je denkt dat je hier heel goed of juist helemaal niet goed in bent, nog verrassingen ontstaan tijdens een onderhandeling. Bij mezelf zie ik bijvoorbeeld een enorm fanatisme ontstaan, zelfs na al die jaren nog, wanneer het om het verkopen van andermans huis gaat, terwijl ik onderhandelen voor mezelf een stuk lastiger vindt.
Wanneer je op bovenstaande vragen goede antwoorden hebt, ben je al een flink eind op weg in je keuze of je het zelf kunt of niet. Je hebt goed naar jezelf gekeken en weet van jezelf wat je sterke en ook wat je zwakke punten zijn en hierdoor ben je al flink voorbereid.
Ondanks dit raad ik je toch aan om nu nog 1 of 2 makelaars vrijblijvend uit te nodigen om op gesprek te komen. Met bovenstaande vragen in je hoofd kun je het verhaal van de makelaars van je keuze aanhoren en je mogelijk laten overtuigen dat de kosten die ze vragen opwegen tegen de voordelen die ze bieden. De meeste makelaars bieden zo’n eerste gesprek gratis aan en zo kun je een weloverwogen keuze maken.
Nog een laatste tip dan…
Een laatste tip moet ik je nog geven, betreft het bezoek van de makelaar. Vraag ook eens naar hun onderhandelingsresultaten. Ze kunnen namelijk gemakkelijk berekenen wat bijvoorbeeld gemiddeld het verschil was tussen de vraagprijs en de uiteindelijke koopsom het afgelopen jaar. Dit is een mooie indicatie van hun prestatie ten opzichte van andere makelaars en bijvoorbeeld ten opzichte van internetmakelaars.
Succes met je beslissing!