Terug naar overzicht
Auteur: Team Datum: 7 april 2020

Huis kopen of verkopen tijdens Corona crisis

Het was dringen geblazen op de huizenmarkt. Zoekers moesten met een lantaarntje zoeken binnen het schaarse aanbod. Prijzen bleven stijgen en zeker voor starters op de huizenmarkt was het heel lastig een geschikt en bovendien betaalbare huis te vinden.
Eerst een huis kopen of verkopen? Die vraag was eenvoudig beantwoord. Het vinden van een huis was lastiger dan het verkopen van je huidige huis.

Toen in maart 2020 het Coronavirus ons land bereikte, raakte dit onze maatschappij op heel veel plekken en ook de huizenmarkt verandert hierdoor.
Hoe verkopen en kopen van een huis tijdens de corona crisis verandert, en wat feiten en wat fabels zijn, vertellen we je graag in dit artikel.

De Woningmarkt, wat cijfers op een rijtje:

Eerst maar eens wat duidelijkheid over de huidige situatie op de woningmarkt. Natuurlijk wel met een slag om de arm. De dagelijkse ontwikkelingen volgen elkaar snel op en dit zal telkens weer van invloed zijn op de ontwikkelingen in de woningmarkt.
Allereerst staat als een paal boven water dat de duur van de Corona crisis voor een groot deel bepaalt hoe diep de impact op de huizenmarkt zal zijn. Hoe harder de economie geraakt wordt, hoe meer invloed dit zal hebben op banen en sociale zekerheid.

Meten is weten en Funda heeft haar cijfers van de afgelopen periode dan ook op een rijtje gezet. Hieruit kun je wat voorzichtige conclusies trekken.
Zo constateert zij dat het aantal zoekopdrachten, contactaanvragen en bezoeken op dit moment wat daalt. Ook is er een daling te bespeuren in het aantal bezichtigingsaanvragen.
Het aantal aangemelde huizen is daarentegen op dit moment met 7% gestegen.

36% van de zoekers geeft aan dat ze op dit moment minder gemotiveerd is om te zoeken naar een huis. 57% van hen verwacht dat de huizenprijzen gaan dalen.

Een voorzichtige conclusie lijkt dus te zijn dat de huizenmarkt minder verhit wordt. Als wij kijken naar onze eigen informatie, zien ook wij dat het aantal bezichtigingsaanvragen minder is dan in de periode voor de Corona crisis. Wij zien alleen ook dat serieuze kopers en verkopers nog altijd de stap willen nemen.

Wat betekent dat voor jou als koper of verkoper?

Het is natuurlijk koffiedik kijken en heel veel hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zoals het er nu uitziet, zou de huidige markt juist voor jou als koper wellicht juist wat kansen kunnen bieden. Daar waar je eerder met 20 mensen bij een woning ging kijken, zou het nu wel eens zo kunnen zijn dat het aantal geïnteresseerden minder is, waardoor jouw kansen vergroot worden.
En hoe zit dit dan voor jou als verkoper?
De schaarste op de woningmarkt is niet plotseling verdwenen en dus is het verkopen van je huis absoluut geen mission impossible. Houd er wel rekening mee dat het misschien zo zou kunnen zijn dat de tijd dat je huis te koop staat wat langer zal zijn en dat je niet standaard meer moet uitgaan van overbieden. Bedenk dus vooraf goed wat voor jou het bedrag is waar jij gelukkig mee zou zijn.

Eerst een huis kopen of verkopen?

Tot enkele weken geleden was deze vraag voor velen eenvoudig te beantwoorden maar inmiddels lijken de sentimenten veranderd.
Omdat er op dit moment meer huizen in verkoop komen, gaan verkopers twijfelen of het wel zo verstandig is, eerst een huis te kopen en dan te verkopen. Is het immers wel zo zeker dat je je huis snel verkoopt?
Een pasklaar antwoord op de vraag wat in deze situatie nu eigenlijk verstandig is, is moeilijk te geven en hangt natuurlijk in grote mate van je persoonlijke situatie af.
Overweeg je al langere tijd je huis te verkopen maar heb je de stap nog niet gezet, dan kunnen we ons voorstellen dat je bent gaan twijfelen. Gaan de huizenprijzen zakken? Lukt het wel snel mijn huis te verkopen?
Ook wij hebben geen glazen bol, maar een gesprek met een makelaar kan in deze gevallen wel verhelderend werken. Al is het alleen maar om erachter te komen dat er meer mogelijk is dan je denkt.
Zo zou je er ook voor kunnen kiezen om je huis al helemaal verkoopklaar te maken zodat je snel kunt schakelen als  het huis van je dromen op de markt komt. De aanmelding van je huis kan al helemaal gereed worden gemaakt, zodat een druk op de knop genoeg is om jouw huis op de markt te brengen.

Op afstand een woning kopen, kan dat?

Wettelijk gezien is het mogelijk op afstand een huis te kopen. Je hoeft dus niet in een huis te zijn geweest om het daadwerkelijk te kopen. Maar gewenst is het niet. Je moet een huis toch ervaren. Houd er bovendien rekening mee dat je als koper altijd een onderzoeksplicht hebt. Op afstand is dit natuurlijk lastig. Bovendien zal een verkoper er niet happig op zijn om je ongezien zijn huis te verkopen.

Je zou ervoor kunnen kiezen om een huis op afstand te bekijken en vervolgens een bod te doen op voorwaarde van een fysieke bezichtiging. Zodra de onderhandelingen zijn afgerond kun je het huis dan alsnog bekijken.
Wij raden je aan altijd een huis in het echt te bekijken voordat je gaat bieden. Dit voorkomt voor zowel de koper als de verkoper teleurstellingen. Natuurlijk kun je dan als eerste bezichtiging kiezen voor een videobezichtiging. Bijkomend voordeel; jij hoeft er de deur niet voor uit en kunt thuis op je gemak besluiten of dit wel jouw droomhuis is en kunt daarna vervolgstappen nemen.

Het verkooptraject stap voor stap

Je kunt je misschien voorstellen dat vanwege de Corona-maatregelen ook het kopen en verkopen van een huis iets anders verloopt dan je daarvoor gewend was. We zetten het dan ook stap voor stap voor je op een rijtje

Huis verkopen: Waardebepaling opvragen

Vaak is de start van het verkopen van je huis, het opvragen van de waarde. Om een goede waarde af te kunnen geven, is het nodig dat de makelaar bij je thuis komt kijken. Natuurlijk zorgt de makelaar dat hij handschoenen draagt en zo min mogelijk aanraakt. Voor de veiligheid van je gezin en van de makelaar is het verstandig dat je, indien mogelijk, zorgt dat er zo min mogelijk mensen in huis zijn.
Ben je je nog echt aan het oriënteren? Dan zou je ook eerst een waarde indicatie aan kunnen vragen. Deze digitale waardebepaling wordt door een computersysteem gedaan en geeft je een richting. Hierna zou je dan altijd nog kunnen besluiten de waardebepaling te laten doen.

Huis verkopen: Verkoopgesprek

Natuurlijk wil je precies weten hoe de dienstverlening exact is en wat het bijbehorende prijskaartje zal zijn. Hiervoor hoef je geen fysieke afspraak te maken met de makelaar. Via videobellen  (zoommeeting, facetime of google hangouts) is het mogelijk om al je vragen te stellen en kan de makelaar je alle benodigde informatie geven. Ook onze verkoop brochure kunnen we digitaal met je delen.

Huis verkopen: tekenen verkoopopdracht

Besluit je met ons in zee te gaan? Dan tekenen we samen een verkoopopdracht. Deze kan digitaal worden ondertekend. Vind je dit lastig? Dan is het ook mogelijk dat je een exemplaar print en via de post of de mail aan ons retour stuurt.

Huis verkopen: Stylingtips, Verkoopstyling en fotografie

Nu is het de beurt aan onze styliste en fotografe Nathalie. Zij zal bij je langs komen om stylingtips te geven en vervolgens maakt ze op de vooraf afgesproken datum foto’s en een video nadat ze het huis eerst heeft gestyled. Ook op deze dag willen we je vragen met zo min mogelijk mensen in huis aanwezig te zijn. Nathalie draagt overschoenen en handschoentjes om besmetting te voorkomen. Onderwerpen die door haar zijn aangeraakt, worden gedesinfecteerd.

Bezichtigingen

Je begrijpt: safety first en dus proberen we ook hier het risico voor verkopers en kijkers te beperken. We vragen kijkers dan ook standaard om met niet meer dan twee personen te komen en vragen iedereen handschoenen en overschoenen te dragen. Natuurlijk zorgen wij dat deze voldoende aanwezig zijn. De makelaar ziet erop toe dat zo min mogelijk wordt aangeraakt en desinfecteert na afloop van de bezichtiging de aangeraakte oppervlakken.

Voor een eerste bezichtiging kan een kijker ook kiezen voor een video bezichtiging. De makelaar is dan op de locatie en laat het huis live zien. Natuurlijk is er ook dan ruim de tijd en de gelegenheid om vragen te stellen.

Tekenen van de koopakte, hoe gaat dat?

Normaal gesproken is het tekenen van de koopakte altijd een bijzonder moment waarbij koper en verkoper elkaar ontmoeten en er voorzichtig kan worden gefeliciteerd.
Nu doen we het als volgt:
Via videobellen nemen we met de koper en de verkoper de koopakte door.
Vervolgens kun je via Docusign ( een handig programma waarmee je een gevalideerde handtekening kunt zetten) om beurten je handtekening plaatsen onder de koopakte die je vooraf van ons hebt ontvangen.
De makelaar, de koper en de verkoper ontvangen hierna allemaal een kopie van de koopakte die is voorzien van alle handtekeningen.

Woninginspectie

In het pré-Corona tijdperk gingen verkoper, koper en makelaar ( verkopend en eventueel ook aankopend makelaar) vlak voor de sleuteloverdracht samen door het huis voor de laatste inspectie. Ook dit is nu natuurlijk anders. Vaak wordt er nu voor gekozen om om beurten het huis te inspecteren. Dit kan dus zijn de verkopend makelaar met de verkopers en vervolgens de aankopend makelaar met zijn klanten. Ook hier is het verstandig om maar met één of twee personen bij de inspectie aanwezig te zijn.

Sleuteloverdracht bij de notaris:

Ook bij de notaris is het een en ander veranderd. Daar waar je vroeger als koper en verkoper samen met de makelaar bij de notaris kwam voor dit laatste officiële moment, is dit nu anders. Niet ieder notariskantoor handelt gelijk maar velen kiezen ervoor de verkopers vooraf per volmacht te laten tekenen waarna de kopers op het notariskantoor komen om ook te tekenen. Helaas is het voor de koper wel noodzakelijk op het notariskantoor te tekenen in verband met de hypotheekakte.
Als makelaar mogen wij niet meer bij de overdracht aanwezig zijn.
Informeer vooraf even bij de notaris wat de gang van zaken op dit moment bij hen is.

Hopelijk hebben we je een stukje op weg geholpen om ook in deze bijzondere tijd de beste keuze voor jou te maken. Heb je nu toch nog vragen? Wij horen ze natuurlijk graag van je!

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?