Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 30 maart 2023

De beste manier om je huis op Funda te presenteren!

De huizenmarkt verandert. Er staan weer meer huizen te koop en dus is de concurrentie op Funda ook groter. Hoe zorg je dan dat jouw huis opvalt tussen de rest? In dit artikel vertel ik je de beste manier om je huis op Funda te presenteren.

Niet alleen vertel ik je over de beste presentatie op Funda maar ook hoe jij kunt zorgen dat jouw huis opvalt en zo hoog mogelijk in het overzicht komt.

Ik neem je mee door langs 7 stappen voor een onweerstaanbare presentatie en de beste ranking.

In 7 stappen naar een onweerstaanbare presentatie en de beste ranking

We komen uit een markt waarbij je een huis maar op de markt hoefde te zetten en je had al enorm veel geïnteresseerden. Vaak wilden zoveel mensen kijken dat je makelaar niet eens iedereen het huis kon laten zien. 

Nu er meer huizen tegelijk te koop staan, is het ineens weer belangrijker om goed te kijken naar hoe je je huis presenteert op Funda en natuurlijk hoe goed je huis op Funda te koop zet. En dat laatste daar ga ik je vandaag meer over vertellen.

De beste presentatie op Funda, bekijk de video

Hoe werkt Funda?

Je kunt de zoekmachine van Funda het beste vergelijken met Google. 

Deze huizen zoekmachine is een algoritme en dat algoritme zullen we nooit helemaal leren kennen. Maar een aantal dingen zijn wel duidelijk en daar ik vertel je natuurlijk graag meer over

Meer informatie is beter

Om te beginnen werkt Funda volgens de methode dat hoe meer informatie jij aan de potentiële koper geeft, hoe Funda je zal ranken.

Funda vindt het belangrijk dat de koper  op haar website zoveel mogelijk informatie kan vinden.  Iemand hoeft dan immers niet naar een andere website voor extra informatie.

De 3 pijlers van Funda

Het funda algoritme sorteert op drie pijlers van relevantie: volledigheid, kwaliteit en beschikbaarheid. Zo krijgt een object ‘pluspunten’ bij een zo volledig mogelijke aanmelding. Er kunnen ook ‘minpunten’ worden uitgereikt, bijvoorbeeld wanneer de kwaliteit van een video sterk te wensen overlaat.

Stap 1, plaats voldoende foto’s

Als eerste stap is het belangrijk dat er genoeg foto’s geplaatst worden. Minimaal 10, meer is natuurlijk een pré, maar meer foto’s geeft je geen hogere ranking.

Stap 2, voer alle kenmerken in

Alle kenmerken van het huis moeten worden ingevoerd. En hier gaat het heel vaak fout. Het is best een waslijst en een heel aantal zaken worden nog wel eens vergeten Toch zijn ze wel van belang. 

Denk hierbij aan bijvoorbeeld te tuinligging, de parkeerfaciliteiten of wat voor materiaal er op het dak ligt. 

Wanneer de makelaar 1 of meer van deze dingen vergeet in te vullen, betekent dit al een lagere ranking op Funda. Vraag de makelaar hier dus even kritisch naar te kijken als je ziet dat je huis wat onderaan bungelt.

Stap 3, Het toevoegen van het presentatiepakket. 

Dit wordt ook wel Funda Compleet genoemd.  Funda compleet kost geld. De makelaar moet voor Funda compleet een jaarbedrag betalen, maar dat geeft wel weer de mogelijkheid om extra zaken toe te voegen.

Door Funda compleet te gebruiken kan de makelaar naast de gegevens en foto’s ook een plattegrond, 360° foto’s, een video en een 3D tour toevoegen aan de presentatie van je huis. 

Ik hoef je vast niet uit te leggen dat deze zaken niet alleen goed zijn voor de ranking op Funda. Ook huizenzoekers krijgen hierdoor een veel completer beeld van je huis.

Dan is het natuurlijk nog wel zaak dat de makelaar deze drie onderdelen voor jouw huis ook op Funda toevoegt.

Twijfel  je of dit het geval is? Controleer dit dan op Funda. Op de hoofdfoto van je huis zouden de icoontjes van deze drie zaken zichtbaar moeten zijn. Waar je precies op moet letten bij deze drie onderdelen, vertel ik je hieronder.

Stap 4, Een plattegrond geeft duidelijkheid

Een plattegrond is niet alleen  belangrijk voor de ranking op Funda, maar ook echt van toegevoegde waarde voor kopers. 

Wist je dat Funda het meeste wordt gebeld door kopers die een plattegrond missen bij een huis?

En dit is dan niet gewoon een pdf bestand trouwens, maar een speciaal gemaakte plattegrond. De makelaar heeft dus de maten opgemeten en de verschillende onderdelen zoals de keukenopstelling en de badkamerindeling ingetekend zoals deze nu zijn. 

Stap 5, Een goede video maakt verschil

Om je huis goed aan anderen te presenteren is een video onmisbaar. Maar ja, je hebt video’s en video’s.

Kiest jouw makelaar voor een eenvoudige slideshow van de foto’s? Dan voegt dit weinig toe aan de presentatie. Een beetje extra inzet is dus echt de moeite waard. Maar ook dan zijn er echt wel verschillen.

De meeste makelaars kiezen voor een walk through video en hoewel deze natuurlijk een goed beeld geeft van het huis, en ook voor de ranking op Funda oke is, kun je je wel afvragen of jouw huis hierdoor nu echt de aandacht gaat krijgen die het verdient.

Het kan ook anders waardoor je huis opvalt en langer bij de kijker blijft hangen. Hoe dat precies zit, vertel ik je in een volgend vlog.

Benieuwd hoe wij woningvideo’s maken? Hier vind je een voorbeeld:

Stap 6: Bekijk het huis van alle kanten, 360 graden foto’s

360 graden foto’s zijn voor kijkers een fijne aanvulling. Nu kunnen ze de ruimte van alle kanten zien. Superfijn natuurlijk, want je weet dat je niet alleen de hoekjes ziet die de makelaar je graag wil laten zien.

Wist je dat de 360 graden foto’s door de makelaar ook tot een tour kunnen worden omgezet? Mensen kunnen op die manier virtueel door een huis wandelen.

Let op, om te zorgen dat ook de 360 graden foto’s helpen je huis zo hoog mogelijk op Fanda te krijgen, moeten er minimaal 4 foto’s geplaatst worden.

Stap 7: Het energielabel

Volgens de wet mogen makelaars een huis niet meer te koop aanbieden zonder energielabel. Een eerlijk, voor toekomstige kopers is in een hectische energiemarkt een energielabel ook wel fijn.

Ik heb hier een video over gemaakt. Die vind je hier. 

Ook Funda vindt het energielabel belangrijk. Zet je je huis dus te koop zonder een energielabel? Dan zul je dit merken in de ranking.

Good to know, jouw bonustip

En nu je toch zo goed bezig bent toch nog even het volgende. Jij bent natuurlijk niet de enige die probeert zijn of haar huis zo mooi en zo goed mogelijk te presenteren op Funda. 

Kijk dus zodra je huis op Funda verschijnt even goed waar in het overzicht het precies te zien is.

Houd in je achterhoofd dat twee huizen die voorzien zijn van evenveel kenmerken op volgorde van tijd zullen worden gepresenteerd aan de kijkers. Het huis dat het nieuwst is, staat bovenaan.

En schiet niet meteen in de paniek als je huis toch niet zo goed te vinden is.

Door in Funda nog te tweaken, kun je dit verbeteren.

Jouw makelaar kan trouwens in Funda terugzien hoe vaak je huis bekeken is en door wie. Deze statistieken kunnen voor jou natuurlijk ook interessant zijn en je een goed beeld geven van de prestaties. Het is dus helemaal niet gek om hier na een poosje nog even naar te vragen.

Resultaten uit het verleden geven helaas geen garantie voor de toekomst

Relevantie is voor Funda het allerbelangrijkste. Hoe relevanter het huis voor de kijker is, hoe hoger het huis in de ranking naar boven komt. Helaas kan ik je geen garantie geven dat wanneer je alle stappen perfect uitvoert, je ook als allerhoogste naar boven komt. In een plek met meer concurrentie zal het lastiger zijn om bovenaan te komen, er geldt namelijk ook een combinatie tussen markt en object.

Extraatje voor jou

Zoals beloofd heb ik nog een extraatje voor je. Een gratis download met alle kenmerken die je in kunt vullen bij een woonhuis op Funda. Vul je mailadres in en je ontvangt hem gratis van me in je inbox.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Doe de gratis waardecheck

Wat is mijn huis waard?

Bereken eenvoudig de geschatte waarde van je huis of appartement

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?