Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 15 juni 2023

Bieden op een huis, zo doe je het beste bod

Bieden op een huis, hoe doe je dat slim? In 5 stappen neem ik je mee richting een onweerstaanbaar bod. Hiermee zorg je dat je de grootste kans maakt om de koper van het huis wordt.

Sta jij op dit punt? Over deze onderdelen van je bieding vertel ik je meer:

  • Wat ga je bieden?
  • Zijn er ontbindende voorwaarden?
  • Welke roerende zaken zou je enventueel over willen nemen?
  • Wanneer zou het huis overgedragen moeten worden?
  • Zie de bieding als een sollicitatie en gedraag je daar ook naar.

Bieden op een huis, bekijk de video

Bieden op een huis, stap voor stap naar een onweerstaanbaar bod

Misschien is het bij het eerste huis raak, misschien heb je al maandenlang onafgebroken huizen bezichtigd, maar in elk geval is het nu raak!

Je bent verliefd en niet zo’n klein beetje, dit is het huis van je dromen. Tijd dus om door te pakken. Je gaat een bod doen, nu komt het erop aan. Zal de verkoper toehappen?

Je wilt je kans natuurlijk zo groot mogelijk maken en dus zorg je dat je een bod doet waar de verkoper blij van wordt. Maar wist je dat verkopers best vaak kiezen voor het bod met de beste voorwaarden in plaats van het hoogste bod? Hoog tijd dus om hier even goed in te duiken. In 5 stappen neem ik je mee naar een onweerstaanbaar bod.

Bieden op een huis, wat wil je ervoor betalen?

Laten we beginnen bij het begin, welk bedrag heb jij over voor het huis?
Hierbij is het belangrijk dat je meteen duidelijk bent.

Doe je een openingsvoorstel is of een eenmalig voorstel?

Wanneer je een openingsvoorstel doet, geef je eigenlijk aan dat je open staat voor een onderhandeling en dat er nog ruimte zit in de bieding die je hebt gedaan. De verkoper kan dan met een tegenvoorstel doen. Als dat gebeurt ben je in onderhandeling.

Je kunt ook een eenmalig voorstel doen, dan zeg je wat je maximaal wilt betalen voor het huis.

Over de hoogte van je bod kan ik je geen informatie geven. Dit hangt natuurlijk af van verschillende factoren en iedere situatie is anders. Er kunnen bijvoorbeeld meer kapers op de kust zijn of je bent de enige geïnteresseerde. Of het huis kan al lang te koop staan, of nog maar net.

Mijn grootste tip is hier dat je heel goed voor jezelf kijkt wat jij het huis waard vindt en wat je dus bereid bent te betalen. Jij moet je goed voelen bij het bedrag dat je biedt en belangrijker nog; wat worden je maandelijkse lasten en kun je dat ook betalen?

Bieden op een huis, wat zijn de ontbindende voorwaarden?

Bijna net zo belangrijk zijn de ontbindende voorwaarden. Dit zijn redenen om van de koop af te zien.
Er zijn twee categorieën:

Ontbindende voorwaarde financiering

De belangrijkste ontbindende voorwaarde is de ontbindende voorwaarde financiering.

Heb jij een hypotheek nodig dan is het altijd raadzaam om deze voorwaarde op te nemen in je bod. Neem je deze namelijk niet op en krijg je uiteindelijk geen hypotheek, dan kan je dit veel geld kosten.Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de video over ontbindende voorwaarde financiering.

Loan to value

Belangrijk is het om te weten dat we in Nederland een “loan to value” systeem hebben. Dit betekent dat je hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van het huis.  Deze waarde van het huis moet worden bepaald door een onafhankelijke taxateur.

Doe je dus een bod boven de waarde van het huis, dan krijg je alleen een hypotheek voor de getaxeerde waarde. Je zult dan dus zelf voor het resterende bedrag moeten zorgen.

Hoe hoog is de hypotheek die je nodig hebt?

Geef bij je bod altijd aan hoeveel hypotheek je aan gaat vragen en hoe lang je nodig hebt om de financiering rond te krijgen. Hoe minder je ten opzichte van de koopsom gaat lenen en hoe meer eigen geld je in brengt, hoe groter de kans is dat je je hypotheek rond krijgt.

Ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring

Een andere ontbindende voorwaarde kan een bouwkundige keuring zijn. Je wilt geen kat in de zak kopen, dus het is verstandig om door een deskundige partij te laten kijken naar het huis.

Blijken er uit het rapport van de bouwkundige veel gebreken, dan zou je, onder voorwaarden, onder de koopovereenkomst uit kunnen.

Bieden op een huis, roerende zaken

Wanneer je een bod op een huis doet, is het belangrijk dat je weet wat er achter blijft, wat er mee gaat en wat er eventueel ter overname is.

Een verkoper noteert dit vaak in een roerende zakenlijst.

Kijk hier goed naar. Als er in de roerende zakenlijst spullen ter overname staan die je over wilt nemen, kun je deze meenemen in je bieding.

Bieden op een huis, wanneer wil je het huis overdragen?

De overdracht van het huis wordt ook wel levering genoemd. Meestal geeft de verkoper aan wat zijn of haar voorkeur is. Het is belangrijk dat je mee neemt in je bieding of je akkoord bent met deze levering of wat jouw voorkeur is.

Bieden op een huis, zie je bieding als een sollicitatie

Bedenk je dat het ook voor de verkoper een spannende tijd is. De verkopers zijn op zoek naar een stukje zekerheid. Hoe meer zekerheid jij kunt geven, hoe groter de kans is dat jij de koper wordt.

Zie je bieding dan ook als een sollicitatie.
Wanneer je solliciteert, wil je ook de kans zo groot mogelijk maken dat je wordt uitgenodigd, dus maak je je verhaal zo interessant mogelijk voor de verkoper. Zo voelt de verkoper zich goed voelt en de kans groter wordt dat hij het huis aan jou gunt!

Duidelijk zijn dus. Dan weet de verkoper namelijk precies waar hij aan toe is.

En vraag je af, in hoeverre zijn jullie een match? Waar kun je de verkoper tegemoet komen of past jouw bod bij alle plannen van de verkoper? Hoe groter de match, hoe groter de kans dat jij de koper wordt.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Gratis e-book "Huis kopen, zo doe je dat"

Huis kopen? Dit zijn de valkuilen

Download gratis ons e-book waarin we je alles vertellen over valkuilen en kansen bij het kopen van een huis

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?