Wonen in Oosthuizen

Overweeg jij om te gaan wonen in Oosthuizen? Dan is het handig om te weten wat dit dorp allemaal te bieden heeft.
We vertellen je meer over al die zaken die Oosthuizen zo leuk maken. van basisschool en verenigingen tot de geschiedenis van dit dorp en de winkels die je hier kunt vinden, we sommen het allemaal voor je op zodat jij straks precies weet waar je op kunt rekenen als je komt wonen in Oosthuizen.

Wonen in Oosthuizen, dit moet je weten:

Oosthuizen is de grootste kern van de voormalige gemeente Zeevang. In 2016 is deze voormalige gemeente gefuseerd met Edam-Volendam.

Het dorp wordt als het ware in tweeën gesplitst door de N247 welke tussen Hoorn en Amsterdam loopt. Dit maakt ook dat het dorp een erg goede bereikbaarheid heeft met onder andere openbaar vervoer.

Geschiedenis van Oosthuizen

Over de geschiedenis van Oosthuizen bestaan verschillende theorieën. 

De naam van het dorp, toen nog nederzetting, komt al in de periode 950 tot 1100, toen nog onder de naam Bemestra en later Asthusa. Toen nog bevond de nederzetting zich ter hoogte van Noordbeemster. Het is aannemelijk dat het dorp door het steeds uitdijende Beemstermeer, “wandelde” richting de huidige plek. Het droogleggen van het Beemstermeer in 1612 behoedde het dorp eigenlijk dus van de ondergang.

Omstreeks 1390 liet Gerrit Boel van Heemskerk op eigen kosten een kerk bouwen.

Ten westen van de kerk ontstond het Westeinde en ten oosten van de kerk het Oosteinde.

Beide straten bestaan nog steeds, echter het Oosteinde heet nu voor een gedeelte de Raadhuisstraat.

Het centrum van Oosthuizen

Het dorp heeft een klein dorpscentrum gelegen aan diezelfde Raadhuisstraat. Hier zijn verschillende winkels te vinden en zijn ook nog veel oude en karakteristieke panden te vinden. Er is een supermarkt (Plus Vreeswijk, 2 kappers, waaronder Hairstyling Dominique, Kadoshop Ieniemienie, een bakker: Bakker Santhe, een natuurslager Waterlands Weelde en bijvoorbeeld een kledingwinkel Sweetwear.

Aan de overzijde van de N247 is snackbar en cafe Seevanck gelegen. Verderop in het dorp is ook pizzeria Maestro gelegen die thuis bezorgt.

Al met al heeft het dorp genoeg centrum voorzieningen om het dorp niet te hoeven verlaten voor de dagelijkse voorzieningen.

Woningbouw in Oosthuizen

De eerste nieuwbouw in Oosthuizen vond plaats in de jaren ’60, toen werd zowel aan de Oostzijde van het dorp aan de overzijde van de N247 een kleinschalig nieuwbouwproject gebouwd, als achter de Raadhuisstraat en ten noorden van de kerk: de Seevancksweg

Pas in de jaren ’70 kwam de woningbouw echt goed op gang. Er werden toen 2 plannen gebouwd. De Wijzend en De Krommert. De over het algemeen typische grote jaren ’70 huizen die hier gebouwd zijn waren voorbereid op de grotere gezinnen die verwacht werden. In deze wijk zijn de straten breed en struikel je bijna over de kinderspeelplaatsjes.

Waterring

In de jaren ’80 ging de nieuwbouw door ten westen van De Krommert. De typische jaren ’80 huizen met a-symmetrische kappen voeren hier de boventoon. Veel 2/1 kappen en aan de buitenrand van de wijk verschillende vrijstaande huizen. 

Het heeft flink wat jaren geduurd voordat de Waterring 2 gebouwd werd. Deze wijk werd aan de andere zijde van de Seevancksweg gebouwd en werd in de jaren ’90 gebouwd. 

Ook hier was de opzet weer ruim en werd er afwisselend gebouwd.

Waterrijk

Het heeft meer dan 10 jaar geduurd voordat Waterrijk gebouwd werd. De eerste huizen werden rond 2012 opgeleverd en dit gedeelte licht vervolgens weer tegen de wijk ervoor aan. Op dit moment wordt de wijk nog steeds uitgebreid.

Overige voorzieningen in Oosthuizen


Het dorp heeft een voetbalvereniging, een tennisvereniging, een turnvereniging, een kinderopvang en bijvoorbeeld ook een badmintonvereniging. In  2016 is het nieuwe gebouw geopend “de Groote Molen”, deze Multi Functionele Accommodatie (MFA) wordt gebruikt als indoor sportvoorziening, voor cultuurbijeenkomsten, maar herbergt ook de Buitenschoolse opvang en de basisschool.

Scholen in Oosthuizen

In het MFA is basisschool de Koningsspil gevestigd, dit is een openbare basisschool.

Bereikbaarheid van Oosthuizen

Door de gunstige ligging tussen Hoorn, Purmerend en Amsterdam is het dorp geliefd bij forenzen. Er is een uitstekende busverbinding naar Amsterdam en Hoorn.

Doordat er een extra oprit is gemaakt Zuidoostbeemster is de bereikbaarheid van Amsterdam middels de A7 ook een stuk beter geworden.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?