Terug naar overzicht
Auteur: Mariska Beentjes Datum: 10 januari 2022

De kinderen uit huis dus kleiner wonen?

Het leven verandert enorm snel. Van kleine kinderen die de hele dag zorg nodig hebben, naar pubers die op de bank hangen of alleen nog maar in hun eigen kamer bivakeren. Je knippert 2 keer met je ogen en ineens staan je kinderen op eigen benen.

Voor de meeste mensen komt het veel te vroeg, anderen snakken er naar dat hun kinderen eindelijk het huis uit gaan. Maar ineens is het zover, je kinderen slaan hun vleugels uit.

En nu? Wat ga je met je ineens veel te grote huis doen? Wordt het tijd om te kleiner te gaan wonen?

Kleiner wonen want geen kleding meer om over te struikelen

Van de één op de andere dag echoot het in je huis en struikel je niet meer over de uitgetrokken sokken en spijkerbroeken. Het huis waar je waarschijnlijk al heel wat jaren in woont en dat je gekocht hebt voor je groeiende gezin voelt ineens leeg. De zorgvuldig uitgekozen wijk, dichtbij de school of bushalte lijkt mogelijk niet meer zo voor de hand liggend. Het vlakbij gelegen kinderspeelplaatsje werd al jaren niet meer door je kinderen gebruikt, nieuwe moeders met kleine kinderen hebben daar jouw plaats ingenomen.

Kleiner wonen, nieuwe vrijheid

Je nieuwe vrijheid kent een heleboel voordelen. Je hoeft geen rekening meer te houden met de voorkeuren van je kinderen bij het bereiden van je avondeten en je kunt helemaal zelf beslissen wat je ’s avonds gaat kijken op tv. Je partner en jij hebben het weer helemaal voor het zeggen in huis! En misschien betekent die vrijheid ook wel tijd om er samen op uit te trekken en dus wat minder thuis en minder zin in al die terugkerende klusjes.

Kleiner wonen, het heeft zo zijn voordelen

Kleiner wonen is even wennen maar het heeft zo zijn voordelen:

  • Minder onderhoud
  • Lagere lasten (afhankelijk van waar je gaat wonen natuurlijk)
  • Misschien wel de mogelijkheid om gelijkvloers te wonen
  • Minder ruimtes schoon hoeven maken
  • Lagere energierekening

Kleiner wonen, locatie, locatie

Laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk even slikken wanneer de kinderen het huis uit gaan en je ineens alleen in je grote huis woont.

En behalve dat het nu ineens stil in huis is, is het ook niet gek om eens om je heen te kijken.

Om te beginnen kan het zijn dat de buurt waar je nu woont misschien niet meer bij je past.

Nu je niet meer dicht bij de school of vrienden van je kinderen hoeft te wonen, kun je gaan nadenken of een andere locatie misschien beter bij je past.
Maar ja, het betekent ook dat je afscheid moet nemen van die leuke buren en misschien wel je favoriete winkeltje of die club waar je iedere week lopend naartoe ging.
Zet dus ook dit goed op een rijtje. Wat betekent een nieuwe locatie nu in je dagelijks leven? Wat levert het je op en waar moet je op inleveren?

Kleiner wonen, jouw wensen tellen

Voor het eerst in een hele lange tijd zijn jouw wensen de belangrijkste!

Misschien heb je altijd landelijk willen wonen, of zou je liever in het centrum van een stad willen wonen.  
Zet voor jezelf eens op een rijtje in welke omgeving jij de komende jaren graag zou willen wonen. Is dat in de buurt van de kinderen? In de buurt van de winkels of de gezellige drukte van de stad of is het een lang gekoesterde wens om nu eindelijk eens landelijk te kunnen wonen?
Maak voor jezelf een overzicht van waar je toekomstige woonomgeving aan moet voldoen en kijk dan eens om je heen welke locaties hier zo goed mogelijk bij passen.

Klein, gelijkvloers of eindelijk die hobbyruimte

En minstens zo belangrijk als de locatie is natuurlijk het huis zelf. Ook daarvoor gelden nu andere eisen. Moet het toekomstbestendig zijn en kies je dus het liefst voor een plek waar je (op termijn) gelijkvloers kunt wonen? Zou je graag wat minder onderhoud hebben en moet je huis dus onderhoudsarm zijn of klinkt een appartement met een vereniging van eigenaren die het onderhoud oppakt juist goed? Wil je nu eindelijk een eigen plekje om te kunnen klussen of te hobbyen of wil je graag wat kleiner zodat opruimen en schoonmaken een wat minder grote klus wordt?

Zoveel mensen, zoveel wensen en dat geldt natuurlijk ook voor het huis zelf. Maak ook voor de woning zelf een rijtje met voorwaarden.

Kleiner wonen, zoeken naar de perfecte plek

Zodra je je zoekwensen voor jezelf duidelijk hebt, is het tijd om te gaan zoeken naar de passende woning. Dit kun je eventueel samen met een makelaar doen. Deze kan je extra informatie geven over het aankooptraject ( veel makelaars doen dit kosteloos) en kan je helpen bij het verder inkaderen van je zoekwensen en het vinden van geschikte plekken.

Kopen, verkopen, wat doe je eerst?

Het vinden van een nieuw passend huis is natuurlijk maar een deel van de verhuizing. Je laat ook een huis en heel wat herinneringen achter. De overstap wil je dan natuurlijk ook weloverwogen en bewust doen. Tijdens het zoeken naar je nieuwe huis kun je ook de verkoop van je eigen huis al opstarten. Het is niet nodig om je huis ook meteen op de markt te brengen. Je kunt er ook voor kiezen om op je gemak eerst naar een huis te zoeken maar je huis al wel helemaal klaar te maken voor de verkoop. Zo kun je, als het zover is, snel schakelen en voorkom je dat je met dubbele lasten zit maar kun je ook de spannende momenten van kopen en verkopen een beetje verspreiden. Dat scheelt heel wat stress.

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Ontvang gratis het Masterplan voor monsterverkoop

Leren hoe je je huis zo goed mogelijk kunt verkopen?

Leer hoe jij je huis het best kunt verkopen voor meer met ons Complete e-book inclusief video’s met tips van de makelaar, de stylist en de marketeer.

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?