Wat is een waardebepaling van een huis?
Het bepalen van de waarde van een huis is een cruciale stap voor zowel kopers als verkopers. Een waardebepaling biedt inzicht in de actuele marktwaarde van een woning, waardoor realistische beslissingen genomen kunnen worden. In deze blogpost zullen we onderzoeken wat een waardebepaling inhoudt, wat het kost, waarnaar gekeken wordt tijdens een waardebepaling en of het ook gebruikt kan worden bij het aanvragen van een hypotheek.
Waardebepaling van een huis, bekijk de video
Wat is een waardebepaling?
Een waardebepaling van een huis is een professionele schatting van de huidige marktwaarde van een huis. Het is een deskundige beoordeling van de makelaar die gebaseerd is op verschillende factoren. Denk hierbij aan:
- de locatie
- De grootte van het huis
- de staat van onderhoud
- voorzieningen in de omgeving
- vergelijkbare verkopen in de buurt.
Het doel van een waardebepaling is om een realistisch beeld te krijgen van de waarde van een huis, zo weet je als verkoper welke opbrengst je ongeveer kunt verwachten, als je besluit je huis te verkopen.
Wat kost een waardebepaling?
Een waardebepaling is over het algemeen een gratis service van een makelaar. Het is dus een laagdrempelige manier om inzicht te krijgen in je mogelijkheden, mocht je besluiten te verhuizen. Houdt er wel rekening mee dat een makelaar wat tijd nodig heeft om een waardebepaling op te stellen. Je hebt dus niet direct een antwoord.
Hoe werkt een waardebepaling?
Het aanvragen van een waardebepaling is simpel. Je belt de makelaar en plant een afspraak voor een waardebepaling.
Vervolgens komt de makelaar bij je thuis en bekijkt je huis.
Het kan handig zijn om, als je dit hebt, documenten van het huis al klaar te leggen.
Denk hierbij aan de volgende papieren:
- Het eigendomsbewijs
- Bouwtekeningen/plattegronden
- Taxatierapport
- Energielabel
- En bij een appartement de Stukken van de Vereniging van Eigenaren
Geen paniek, als je dit niet kunt vinden of (nog) niet hebt, is er geen man overboord. Alles wat je hebt, is meegenomen.
De makelaar zal trouwens tijdens de afspraak ook wat vertellen over zijn of haar werkwijze. Dat is voor jou weer handig want op die manier weet je, als je straks besluit je huis te verkopen, precies of de makelaar en de manier van werken bij jou past.
Het kan even duren voor de makelaar je een waarde door kan geven. Hij zal wat tijd nodig hebben om alles voor je te berekenen.
Waar wordt naar gekeken bij een waardebepaling van een huis?
Bij een waardebepaling van een huis wordt naar verschillende aspecten gekeken. Enkele belangrijke factoren zijn:
1. Locatie: De locatie van een woning is vaak een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de waarde. Factoren zoals nabijheid van voorzieningen, scholen, winkels en bijvoorbeeld openbaar vervoer, kunnen van invloed zijn op de waarde van een huis.
2. Grootte en indeling: De omvang en de indeling van een woning spelen ook een rol. Het aantal slaapkamers, badkamers, woonruimte en de algehele functionaliteit kunnen van invloed zijn op de waarde.
Is een huis handig ingericht en hoeft een koper hier dus niet muren uit te breken om de keuken bij de woonkamer te betrekken, dan zal dit meer kopers aanspreken en de waarde dus gunstig kunnen beïnvloeden.
3. Staat van onderhoud: De algehele staat van onderhoud van een woning is een belangrijk aspect. Een goed onderhouden huis met moderne voorzieningen zal doorgaans een hogere waarde hebben dan een huis dat in slechte staat verkeert of waar nog flink geklust moet worden omdat keuken of badkamer al flink wat jaren oud zijn.
4. Vergelijkbare woningverkopen: Om de waarde van een huis vast te stellen, wordt vaak gekeken naar vergelijkbare woningverkopen in de buurt. Dit omvat woningen met vergelijkbare kenmerken en locatie die recentelijk zijn verkocht. De makelaar heeft toegang tot een systeem waarin hij of zij deze gegevens exact kan opvragen.
Kun je een waardebepaling ook gebruiken voor de aanvraag van een hypotheek?
Nee, een waardebepaling kun je niet gebruiken voor een hypotheekaanvraag. Het is geen gevalideerd rapport dat de hypotheekverstrekker kan gebruiken. Het is een indicatie voor jou als verkoper. Niet meer dan dat.
Heb je dus woningwaarde nodig voor het afsluiten of oversluiten van je hypotheek? Dan heb je een taxatie nodig en die kost wel geld.
Meer over het verschil tussen een waardebepaling en een taxatie vertel ik je hier. Ik ga in deze video ook meer in op de kosten van een taxatie.
Wat is het verschil tussen een online waardebepaling en een waardebepaling door een makelaar?
Je bent het vast al wel eens tegengekomen, een waardebepaling die je online in kunt vullen. Je geeft wat zaken door en een computer rekent voor jou de verkoopwaarde van je huis uit. Ook dit wordt vaak een waardebepaling en soms een waarde indicatie genoemd.
Hoewel deze systemen steeds nauwkeuriger worden en gebruik maken van online beschikbare gegevens, zijn ze natuurlijk niet zo precies als een waardebepaling die een makelaar voor je doet. Hij of zij kent de lokale markt beter, is bij je binnen geweest en weet dus precies of jouw huis meer of minder aansluit bij de vraag op de markt.
Een online waardebepaling kan dus een goed eerste begin zijn maar wil je serieus verder kijken? Vraag dan ook nog een makelaar om een waardebepaling.
Ben je benieuwd naar de geschatte verkoopwaarde van je huis? Onze online waarde wordt bepaald door Emma, deze digitale assistente geeft je binnen een minuut een antwoord. Je vindt haar hier.
Nog even samengevat:
Een waardebepaling van een huis is handig om de huidige marktwaarde van een woning te bepalen. Het helpt verkopers om weloverwogen beslissing te nemen een huis wel of niet te verkopen. Een waardebepaling is over het algemeen een gratis dienst van een makelaar.
Een waardebepaling kan niet gebruikt worden voor het aanvragen van een hypotheek. Dan heb je een taxatie nodig.
Een online waardebepaling kan een goede eerste indicatie geven van de verkoopwaarde maar wil jij wat meer zekerheid over de verkoopwaarde van je huis? Dan is het aan te raden om ook een waardebepaling door een makelaar te laten doen.
Een professionele waardebepaling helpt je als huizenverkoper bij het nemen van weloverwogen beslissingen op de vastgoedmarkt.
En nu verder
Nu je weet wat een waardebepaling precies is, is het misschien tijd om wat meer zicht te krijgen op jouw persoonlijke situatie zodat je de juiste besluiten kunt nemen. We helpen je daar graag bij. Een goede eerste stap kan de waardebepaling zijn waarbij HR natuurlijk een paar stappen extra zet. Zo geven we je niet alleen snel de waarde van je huis in de huidige markt door, we vertellen je ook meer over het verkoopproces. Zo weet je precies wat je te wachten staat, mocht je de stap gaan zetten naar een ander huis.
Meer lezen over de waardebepaling of er een aanvragen?