Terug naar overzicht
Auteur: Laura Herlé-Ruys Datum: 4 november 2022

Wanneer ben je in onderhandeling?

Ga jij bieden op een huis? Dan vraag je je vast af hoe het wat dan precies de procedure is. Wanneer ben je in onderhandeling? Wat zijn je rechten en mag een verkoper bijvoorbeeld met meer dan één persoon onderhandelen?

Best handig om te weten toch? Het scheelt je straks irritatie, verwarrende verwachtingen en misschien ook een enorme teleurstelling.

Sta jij dus op dit punt? Lees dan even verder, dan neem ik je in een paar stappen mee door het proces van onderhandeling als je gaat bieden op een huis.

Wanneer ben je in onderhandeling, bekijk de video

Wanneer ben je in onderhandeling? 

Niets zo grillig als de huizenmarkt, de ene dag sta je in de rij met nog 20 andere geïnteresseerden, en niet zoveel later kun je op je gemak het huis bekijken, is er zelfs mogelijkheid tot een tweede bezichtiging en kun je zelfs onderhandelen met de verkoper van een huis.

Nu de huizenmarkt aan het veranderen is, moet je ook als koper je tactiek aanpassen. En dat vraagt dus wat voorwerk en vooral voorkennis.

En daar help ik je een handje bij. Ik neem je mee langs de volgende vragen:

  • Wanneer ben je in onderhandeling met de verkoper van een huis?
  • Waarom is het handig om in onderhandeling te zijn?
  • Mag een verkoper met meer mensen tegelijk onderhandelen?
  • Wat als ook iemand anders een bieding doet op een huis?
  • Bij meer biedingen: Moet de verkoper jou laten weten wat de andere biedingen zijn?

Wanneer ben je in onderhandeling met de verkoper?

De vraag wanneer ben je in onderhandeling met de verkoper hebben we een paar jaar niet gekregen. Tegenwoordig krijgen we de vraag weer heel vaak! 

En dat is natuurlijk logisch, de huizenmarkt is op dit moment aan het veranderen.

De afgelopen jaren werden bijna alle huizen op inschrijving en meestal boven de vraagprijs verkocht.

Nu is de huizenmarkt aan het veranderen. Niet alle huizen worden direct meer verkocht en staan soms wat langer op de markt.  Dat biedt ineens de mogelijkheid om een bieding te doen zonder dat er andere kapers op de kust zijn en met de verkoper te onderhandelen over de koopsom, de oplevertermijn en eventuele voorwaarden.

Je bent pas in onderhandeling als de verkoper reageert op je bieding

Waarom is het voor jou handig om in onderhandeling te zijn?

Jij hebt een bieding gedaan en daar heeft de verkoper op gereageerd met een tegenvoorstel. Dat is het moment dat je in onderhandeling bent met de verkoper.  

Voor de duidelijkheid dus het volgende: dit is dus niet het moment dat jij een bod hebt gedaan. Tot het moment dat de verkoper reageert ben je dus nog niet in onderhandeling.

De verkoper mag dan niet zomaar in onderhandeling gaan met een andere partij. Je begrijpt, op dat moment heb jij dus feitelijk meer rechten dan een andere partij.

Mag een verkoper met meer dan één partij in onderhandeling zijn?

De verkoper mag niet met twee partijen tegelijk in onderhandeling zijn. Een geruststellende gedachte dus voor jou. Het is ook wel logisch. Moet je je voorstellen dat een verkoper jouw bod zou gaan gebruiken om de andere partij te overtuigen nog iets hoger te bieden. Dan is hij de prijs van het huis aan het opdrijven en vis jij misschien onbedoeld toch nog achter het net.

Het kan wel zo zijn dat de verkoper, als hij een bieding heeft binnen gekregen, alsnog kiest om alle partijen te vragen om een eenmalig voorstel. Zo krijgt iedereen toch de kans om een bod te doen. Ook jij kunt er dan voor kiezen om een aangepast bod te doen als je dit wilt. 

Een verkoper mag niet met twee partijen tegelijk onderhandelen

Wat als ook iemand anders een bieding doet op het huis?

Weet wel dat een tweede of derde partij wel alsnog een eenmalige bieding kan doen. De verkoper dan alsnog kan beslissen de verkoopprocedure te veranderen naar bijvoorbeeld een inschrijving. Hier geldt dat iedereen in de gelegenheid wordt gesteld één keer een bieding te doen. Uit de biedingen kiest de verkoper dan de uiteindelijke koper.

De verkoper kan de procedure alleen niet veranderen zonder jou dit te vertellen en hij kan het huis dus niet onder je kont vandaan verkopen.

Meestal is het zo dat wanneer een tweede partij een eenmalig voorstel doet, de verkoper jou nog 1 keer de mogelijkheid geeft een uiterst voorstel te doen. 

Daarna beslist de verkoper aan wie hij het huis gaat verkopen. 

Wil je meer weten over slim bieden op een huis? Klik dan hier.

Moet de verkoper je laten weten wat de andere biedingen zijn?

Het is goed om te weten dat de verkoper niet mag vertellen wat voor bieding hij heeft gekregen van de tweede partij en ook aan de tweede partij niet mag vertellen wat jij hebt geboden.

Je begrijpt, als de verkoper dit wel zou doen, zou dat tot gevolg kunnen hebben dat hierdoor de prijs wordt opgedreven en je dus uiteindelijk toch tegen elkaar aan het opbieden bent. 

Niet zo gek dus dat de verkoper dit niet door mag geven aan de andere partij. 

Delen: Wil je vaker blogs van ons ontvangen?

Download het E-Book

Alles weten over het kopen van een huis?

Het hele aankoopproces stap voor stap uitgelegd

Met welke vestiging wil je contact opnemen?

Contact
HR Makelaars Purmerend 0299 - 20 08 08
  • HR Makelaars Amsterdam 020 - 229 94 74
  • HR Makelaars Zaandam 075 - 207 92 05
  • Elke week een handige woontip ontvangen?